top of page
03176_felixgerlach_klar.jpg

Prisades 2023 av Svensk Byggindustri som Årets Bygge i kategorin kontor och hotell.

Byggnaden ligger strategiskt belägen vid brofästet för den nybyggda Varvsbron som förbinder Knutpunkten med Oceanpiren, Helsingborgs nya stadsdel i exklusivt, vattennära läge. Huset utgör med sina åtta våningar ett nytt landmärke i staden, som med sin placering strax intill Helsingborgs centrala rese-hub blir en arbetsplats i mycket gynnsamt läge för tåg- och busspendlare.

03199_felixgerlach_klar.jpg

Projekt GreenHaus
Plats Helsingborg, Oceanhamnen
Beställare Castellum
Kategori Kontor
År 2018 - 2022
Storlek 10100 kvm BTA,
varav 8400 kvm ljus BTA

Omfattning Nybyggnad
Team Jakob Peetre, Karl Johan Kember,
Tobias Lundkvist

Foto Felix Gerlach

GreenH skiss_20230511.jpg

Huset hänger på pelare ut över hamnbassängen, vilket utgjorde en byggteknisk utmaning. Runt den uthängande byggnadsvolymen löper en brygga med uteservering för det kafé som ligger där, i fint läge med utsikt över torgets folkliv, hamnbassängen och den intilliggande färjetrafiken. Fasaden mot torget är generöst öppen, och indelad i två volymer, fem respektive åtta våningar höga. Rostfärgad skiffer minner om den tidigare industrihamnens karaktär och blåa- och turkosa glaspartier leder tanken till hamnbassängens vatten och sundet utanför.

03012_felixgerlach_klar.jpg

Projektet är framtaget med höga ambitioner för såväl miljö som hälsa. Entré från torgsidan öppnar mot ett gemensamt foajérum, med ett trapphus som leder upp i husets 8-våningar och till den gemensamma takterrassen som ligger i solläge och med hänförande sundsutsikt. När vädret tillåter kan man arbeta där, äta lunch, eller t o m förlägga sin träning dit.

situationsplan.jpg
03061_felixgerlach_klar.jpg

Huset prisades av Svensk Byggindustri som Årets Bygge 2023 i kategorin kontor och hotell.
Ur juryns motivering: ”Hållbarhet och innovativa metoder har väglett fram till slutresultatet som är en märkesbyggnad av högsta klass. Projektet har hållit budget i tuffa tider, innehåller konkreta hållbarhetslösningar som går att ta på och har byggts med välmående i fokus i ett byggtekniskt komplext läge.”

Greenhaus Norrfasad.jpg
03204_felixgerlach_klar.jpg
03175_felixgerlach_klar.jpg
bottom of page