top of page
03176_felixgerlach_klar.jpg

Prisades 2023 av Svensk Byggindustri som Årets Bygge i kategorin kontor och hotell.

Projekt GreenHaus
Plats Helsingborg, Oceanhamnen
Beställare Castellum
Kategori Kontor
År 2018 - 2022
Storlek 10100 kvm BTA,
varav 8400 kvm ljus BTA

Omfattning Nybyggnad
Team Jakob Peetre, Karl Johan Kember,
Tobias Lundkvist

Foto Felix Gerlach

Byggnaden ligger strategiskt belägen vid brofästet för den nybyggda Varvsbron som förbinder Knutpunkten med Oceanpiren, Helsingborgs nya stadsdel i exklusivt, vattennära läge. Huset utgör med sina åtta våningar ett nytt landmärke i staden, som med sin placering strax intill Helsingborgs centrala rese-hub blir en arbetsplats i mycket gynnsamt läge för tåg- och busspendlare.

GreenH skiss_20230511.jpg
03199_felixgerlach_klar.jpg

Huset hänger på pelare ut över hamnbassängen, vilket utgjorde en byggteknisk utmaning. Runt den uthängande byggnadsvolymen löper en brygga med uteservering för det kafé som ligger där, i fint läge med utsikt över torgets folkliv, hamnbassängen och den intilliggande färjetrafiken. Fasaden mot torget är generöst öppen, och indelad i två volymer, fem respektive åtta våningar höga. Rostfärgad skiffer minner om den tidigare industrihamnens karaktär och blåa- och turkosa glaspartier leder tanken till hamnbassängens vatten och sundet utanför.

03012_felixgerlach_klar.jpg

Projektet är framtaget med höga ambitioner för såväl miljö som hälsa. Entré från torgsidan öppnar mot ett gemensamt foajérum, med ett trapphus som leder upp i husets 8-våningar och till den gemensamma takterrassen som ligger i solläge och med hänförande sundsutsikt. När vädret tillåter kan man arbeta där, äta lunch, eller t o m förlägga sin träning dit.

situationsplan.jpg
03061_felixgerlach_klar.jpg

Huset prisades av Svensk Byggindustri som Årets Bygge 2023 i kategorin kontor och hotell.
Ur juryns motivering: ”Hållbarhet och innovativa metoder har väglett fram till slutresultatet som är en märkesbyggnad av högsta klass. Projektet har hållit budget i tuffa tider, innehåller konkreta hållbarhetslösningar som går att ta på och har byggts med välmående i fokus i ett byggtekniskt komplext läge.”

Greenhaus Norrfasad.jpg
03204_felixgerlach_klar.jpg
03175_felixgerlach_klar.jpg
bottom of page